-Pengumuman-

Baru-baru ini saya telah mengasaskan sebuah blog bertemakan Bahasa Arab. Jadi sesiapa yang berkelapangan, jom singgah sebentar di blog bahasa saya di; http://studyarab.blogspot.com/

Ahlan wa Sahlan!

Wednesday, April 7, 2010

TAFSIR surah al Mukminun ayat 1 dan 2بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله على الإيمان والصلاة والسلام على حبيب الرحمن سيدنا محمد وعلى آله وصحبه سادات أهل الجنان
Firman Allah Taala :

صدق الله العظيم
Benarlah firman Allah yang Maha Agung


Huraiannya :

Keterangannya, dari Tafsir ‘Abrul Athir oleh Ustaz Ahmad Sonhaji Mohamad رحمه الله   :


    Mengikut Ibnu Abbas ; ‘‘berjaya’’ dimakna berbahagia. Orang-orang yang beriman ialah yang percaya kepada Allah dan mengesakanNya, mereka kekal di dalam Syurga.

     Atau dimaknakan berjaya mendapat kemenangan dan terselamat dari bencana. Inilah yang dimaksudkan dengan berjaya.- Fadhilat Salawat dan Salam ke atas Semulia-Mulia Makhluk : Nabi Muhammad صلىّ الله عليه وآله وسلم -(( فضائل الصلاة والسلام على خير الأنام ))

صلى الله عليه وآله وسلم        Segala puji dan puja dikhususkan kepadaMu ya Allah. Salawat dan Salam ke atas Junjungan agung Nabi Muhammad; Rasul, hamba dan kekasihMu, serta ke atas sekelian keluarga dan sahabatnya yang mulia.

     Kali ini, al haqir akan mengeluarkan beberapa potong hadith dan kata-kata para  ulama’ dalam konteks galakan memperbanyakkan salawat dan salam ke atas Rasulullah صلىّ الله عليه وآله وسلم .

       Kesemua hadith yang saya pilih ini, adalah diambil terus dari kitab jawi lama; kitab Khulasah Al-Asrar fi Al-Solat Wa Al-Salam Ala Sayyid Al-Abrar صلىّ الله عليه وآله وسلم   karangan Syeikh Abdul Qadir bin Syeikh Abdul Rahman Al-Fathani (رحمه الله) tanpa mengubah struktur dan gaya bahasanya.

      Saya khususkan ambilan hadith dan kisah warid yang berkaitan dengan fadhilat selawat dalam mengkafarah dosa dan mendapat syafaat Rasulullah; untuk menyuntik roh taubat khasnya kepada  kita-para belia agar kita bersama-sama kembali ke pintu rahmat dan kemaafan al Rahman yang maha luas, berpintukan  hidayah dan belas ihsan  Muhammadi, jalan Islam yang sebenarnya. Bukankah tidak akan sempurna iman seseorang, sehingga dia beriman dengan kerasulan Muhammad?

Ya! Islam is a life style


About Me

My photo
Aku hanya hamba kepada Tuhannya, Khadim yang berusaha untuk menyububurkan benih aqidah yang benar sejajar dengan perlembagaan Ahli Sunnah wal Jamaah. Guru bahasa Arab di Sekolah Tinggi Islam As Sofa Rembau Negeri Sembilan